Bonbons & chocolade producten
Glaceerbonbons
Met de hand gespoten of gesneden vullingen, zoals notenpasta’s, marsepein, ganache etc., overtrokken met een laagje chocolade.
Vormbonbons
Chocolade gegoten in een vorm, gevuld met zachte vullingen, zoals ganache, caramel, creme, etc.
Chocoladeproducten
Nougatblaadjes, kattetongen, repen, tabletten, brokken chocolade met of zonder noten, plakken chocolade met een persoonlijke tekst etc.
Alles over chocolade
Chocolade spreekt niet alleen tot de verbeelding omdat het zo overweldigend lekker is en mensen blij maakt. Het vormt ook een onuitputtelijke bron van historische feiten en legendarische verhalen. Chocolade werd “Voedsel der Goden”genoemd.
Geschiedenis van chocolade
Het verhaal van cacao en chocolade begon al meer dan 4000 jaar geleden. Cacao was een belangrijk betaalmiddel bij de Maya’s en de Azteken. De ontdekkingsreiziger Cortez nam cacao uit de Nieuwe Wereld mee naar Europa en leerde ons hoe we er een chocoladedrank mee konden bereiden. Dat veroorzaakte behoorlijk wat opschudding. Het was een goddelijke bereiding volgens sommigen, heidens volgens anderen. En hoewel die tweeledigheid vandaag niet meer speelt, stralen cacao en chocolade wel – net als vroeger- een aura van mysterie, luxe en genot uit. In 1848 krijgt chocolade eindelijk zijn heerlijke vaste vorm door cacaoboter en suiker aan de cacaomassa toe te voegen. In 1875 kwam men op het idee om melkpoeder toe te voegen en zo ontstond de eerste melkchocolade. Na 1910 raken Europa en US in de ban van de industrialisatie en landen zoals België spelen een vooraanstaande rol in de vernieuwing van de chocolade productie en technologie. In deze periode worden de grote namen in de chocoladewereld geboren, waaronder Callebaut. In de 21ste eeuw ziet de toekomst van chocolade er veelbelovend uit. Steeds meer mensen beschouwen chocolade als dat heerlijke stukje intens plezier; als ultieme verwennerij.
Wat is chocolade?
Het belangrijkste bestanddeel van chocolade is cacao dat uit de cacaoboon komt. Een cacaoboom kan wel 12-15 meter hoog worden en groeit in een wereldwijde gordel rond de evenaar, in landen zoals Brazilië, Mexico, Venezuela, Ghana en Ivoorkust. In de grote ovaalvormige vruchten zitten 20 tot 50 cacaobonen. Na de oogst worden de vruchten gespleten en worden de cacaobonen er voorzichtig uitgehaald. Deze worden onder bananenbladeren gelegd om te gisten, dit proces is erg belangrijk omdat hier de basis ligt voor de kwaliteit van de cacao. Tijdens dit proces verdwijnt de bittere smaak en ontwikkelen zich de eerste karakteristieke aroma’s, de cacaobonen verkleuren bruin. Daarna worden de bonen zeer fijn gemalen en tot een dikke vloeistof, de cacaomassa, verwerkt. Deze massa is de basisgrondstof voor alle chocoladeproducten. Doormiddel van persen wordt deze massa gescheiden in cacaoboter en vaste cacao. Deze vaste cacao wordt tot poeder gemalen en gezeefd. Cacaobonen verwerken tot chocolade is een complex proces waarin de selectie van ingrediënten, tijd en temperatuur een cruciale rol spelen. Door deze 3 items te variëren, kunnen er tal van chocolade soorten bereide worden.
- Pure chocolade: cacaomassa + cacaoboter + suiker
- Melk chocolade: cacaomassa + cacaoboter + suiker + melkpoeder
- Witte chocolade: cacaoboter + suiker + melkpoeder
Aan elke chocolade kan vanille toegevoegd worden om de smaak verder te verfijnen.
Witte chocolade
Witte chocolade is een bijzonder fenomeen. Eigenlijk is het geen chocolade, omdat er geen cacaomassa in voorkomt. Maar omdat de smaak en stuctuur grotendeels op gewone chocolade lijken, mag het toch chocolade genoemd worden. Hierdoor kan deze witte chocolade wel gegeten worden als men allergisch is voor gewone chocolade
Houdbaarheid
De ideale temperatuur om chocolade te eten en te bewaren ligt rond de 17*C. Vanuit de koelkast worden de bonbons te koud en vochtig, wat onrecht doet aan de natuurlijke smaak. Een koele, droge plaats (bv. kelder), vrij van sterke afwijkende geuren, is het best. De houdbaarheid varieert per bonbon. Gemiddeld is dit 3-4 weken, maar het lekkerst zijn ze wanneer ze binnen 14 dagen gegeten worden.
Enkele mythes over chocolade en gezondheid
Chocolade is een verantwoord lekkernij!
Diverse onderzoeken wijzen op positieve effecten van chocolade. In chocolade zit een stof flavonoide, die een beschermende werking heeft op hart-en vaatziekten. Ook bevat chocolade fenylethylamine, een stof die gelukkig maakt en een gevoel van welbehagen geeft. Zo veroorzaakt chocolade geen acne en maakt het ook niet erger.
Goede chocolade bevat cacaoboter, dat rijk is aan onverzadigde vetzuren en stearinezuur, dat een cholesterol verlagende werking heeft. Daarnaast bevat chocolade een beperkte hoeveelheid vitamines en mineralen. Mits matige consumptie, zoals bij de meeste producten, past chocolade in een evenwichtig voedingspatroon.
Vooral pure chocolade versterkt, vanwege het hoge cacaogehalte, het immuunsysteem. Chocolade op zich is dus niet verantwoordelijk voor gezondheidskwaaltjes die er vaak, ten onrechte, aan toegeschreven worden.
De verleiding van chocolade
Er kan natuurlijk nog veel meer geschreven worden over chocolade, maar het ware genot ligt natuurlijk in het proeven. Chocolade eet je als beloning, uit verdriet of uit pure lust.
Chocolade is puur genieten!
“Geluk kun je niet kopen, chocolade wel… en dat is eigenlijk hetzelfde.”